Optimera din WordPress blogg del 1

Gå med i mitt Nyhetsbrev!
Gillar du bloggen? Rösta!
Blogglista.se
bloggtopplista

Jag kommer skriva några artiklar under samlingsnamnet “Optimera din WordPress blogg” detta är del 1.

Dessa artiklar kan tendera att bli ganska långa så hela artiklarna ligger inte på förstasidan, utan du får klicka dig vidare antingen genom att klicka på rubriken eller på raden Läs Mer…. I slutet av texten. Anledningen till det är att jag normalt sett har endast 300 ord cirka på mina inlägg på första sidan.

Okej som rubriken antyder kommer ämnet att vara; Optimera din blogg. Jag utgår här ifrån WordPress, men jag använder ven blogger så diverse tips kan säkert vara användbara för båda, dock med det förbehållet att jag kommer skriva separat om blogger/blogspot i eget utrymme i framtida artikel.

Oavsett om du kör din blogg på en egen domän eller använder WordPress gratis finns en rad massa inställningar som du kan göra, som du bör göra och som du måste göra.

Jag kör denna bloggen på en egen domän, om du vill veta hur du gör det kan du läsa mer om det i detta inlägg, där jag använder fantastico de luxe för att snabbt och enkelt installera WordPress som publiceringssytem på min egen domän. Men oavsett om du väljer att göra det eller att ha WordPress gratisversion (WordPress.se) så kommer vi nu till inställningsmöjligheterna. Observera här även att jag använder engelska wordpress som utgångspunkt och diverse översättningar kanske inte alltid är helt lysande. Jag kör nämligen engelska versionen på min domän.

Om du går till det som heter Appearance eller Utseende så kan du se vilket tema du har inställt, från början något av grundteman som finns. Det är här du kommer börja märka WordPress totala överlägsenhet då det finns hur många teman som helst som är gratis och som du kan jobba vidare på. Till exempel så är detta temat gratis, och sedan har jag valt att modifiera min sida utifrån det. Många av tipsen kommer att bygga på detta tema, men är oftast allmängiltiga och kan användas för de flesta teman.

Så det du börjar med är helt enkelt att söka efter teman, sök efter nyckelord, vill du till exempel ha ett Magasinsliknande tema kan du söka på mag eller magazine och du kommer att få en rad förslag på intressanta teman. (Jag har provat exempelvis HP Mag och Magazine Basic). Vill du kolla in detta tema som denna bloggen bygger på kan du söka efter Heat Map Adsense.

Du kan alltid kolla in “prewiev” av alla teman där du får en förhandstitt. När du bestämt dig så kan du trycka på install/installera och temat hamnar i din WordPress, dock måste du komma ihåg att även trycka activate/aktivera för att det är just det temat som skall användas i din blogg. Vill du hitta fler bra gratisteman så söker du på Gratis WordPresstema i google. (Ett tema du hittar genom att söka på google behöver du antagligen installera själv; Det gör du genom att spara ned temat till din dator, sedan istället för att söka i wordpress efter nytt tema söker du i din dator och installerar och aktiverar temat den vägen istället).

När du nu har ett tema, så klickar du dig vidare till settings/inställningar. Nu skall vi göra grundinställningarna.

Om du klickar på Settings eller Inställningar så får du upp de olika grundinställningar du kan göra, mitt förslag är att du börjar med “General” eller “Generella” och här skall du fylla i bloggens titel, och bloggens tagline det vill säga bloggens beskrivning. Tänk på att fylla i något som verkligen passar för din blogg, ju mer passande text desto bättre, eftersom denna text kommer att 1. dels synas i din bloggrubrik, 2. dels så hittar sökmotorerna dig än bättre om du har en bra beskrivning.

Därefter fortsätter du med att välja datum format och tids format, alltså hur du vill att datum och tid skall anges i dina bloggposter, en rad olika förslag finns listade och vissa tycker jag passar Sverige bättre än andra, försök tänka på att ta något format som passar i hur vi skriver text, datum och tid i Sverige.

Därefter skall du välja “Time Zone” eller “Tidszon” och du väljer helt enkelt den tidszonen som passar för Sverige (+2).

Det var första inlägget i vad som skall bli en serie hoppas du läser vidare.

 

»crosslinked«

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bloggar etiketter: ,